Maalipurkin kierteiden väliin kuivuva maali - ongelmasta eroon purkin vaihdolla

Tuskailin aiemmin maalien kanssa, jotka kuivuessaan jumittuvat kierrekorkin ja lasipurkin väliin. Tämän seurauksena maalipurkin avaamisesta tuli lähes mahdotonta. Ohessa yksi idea, jolla tästä ongelmasta pääsee eroon.

 

Lähtötilanne

Maalaan pienoismallini pääosin siveltimellä. Olen pitänyt muun muassa Tamiyan akryylimaalien koostumuksesta ja niillä on mielestäni mukava maalata erityisesti figuureja ja muita pienikokoisia malleja. Harmittelin eräänä päivänä huonovointisuutta maalaamisen aikana. Minulla oli myös purkkien avaamisesta kädet vesikelloilla ja niin kipeät, että mallailun sai unohtaa muutamaksi päiväksi kokonaan.

 

Ratkaisu

Näiden muutaman päivän aikana tulin miettineeksi muita vaihtoehtoja tilanteeseen. Muistin nähneeni, että 17 ml:n pipettipulloja myydään tyhjinä. Niitä markkinoidaan maalien sekoittamiseen ja säilyttämiseen. Jälkimmäinen vaihtoehto kuullosti erityisen houkuttelevalta, sillä olen aiemmin käyttänyt myös pipettipulloihin pakattuja maaleja ja pitänyt erityisesti siitä, että niiden annostelu ja sekoitus on ollut helppoa.

Hankkimani pipettipullot ovat tilavuudeltaan 17 ml. 10 ml:n maalipurkista kaadettu maali täyttää pullosta juuri hitusen yli puolet, joten 2 kpl 10 ml:n purkkia ei mahdu tuohon 17 ml:n pulloon. Sen verran tarkasti maali tulee alkuperäisestä purkista ulos.

 

Mitä tarvitaan?

 

-tyhjät pipettipullot

-maalin sekoituskuulat

-maalipurkit, joista maalit kaadetaan uusiin pulloihin

-pöydälle jokin suojaava alusta, esimerkiksi kiiltäväpintainen pahvi

-talouspaperia

-hammastikku tai muu vastaava maalinsekoitusväline

-teippiä ja/tai vedenkestävä tussi maalin merkitsemiseen uusiin pulloihin

 

Näin se tehdään!

  1. Poista pipettipullon korkki ja pipettiosa.

  2. Lisää tyhjään pulloon kaksi kappaletta teräskuulia.

  3. Sekoita lasipurkissa oleva maali huolella, esim. puutikulla. Tämä on tärkeää, jotta maalipurkin pohjalle normaalisti painuneet osat saadaan mukaan myös uuteen pulloon.

  4. Kaada maali pian sekoituksen jälkeen lasipurkista muoviseen pipettipulloon varovasti.

  5. Pyyhi mahdollisesti ohi mennyt maali pipettipullon ulkopuolelta. Pyyhi maali myös pullon suuaukon sisältä, jotta pipetti menee paikalleen helposti eikä maalia jää väliin.

  6. Laita pipetti paikoilleen. Katso, että se menee pohjaan asti paikoilleen.

  7. Kierrä korkki paikoilleen.

  8. Ota tyhjästä lasipurkista irti värin nimen ja koodin sisältävä tarra tai kirjoita suoraan muovipullon kylkeen (tai teipin avulla) maalin tiedot.

  9. Valmista!

Lopuksi

Nyt maalit ovat valmiina käytettäväksi ja helposti annosteltavissa! Tämän jälkeen maaleja ei tarvitse enää sekoittaa tikulla, vaan sekoittaminen onnistuu helposti sekoituskuulien avulla purkkia ravistamalla. Myös maalin annostelu on helppoa ja maalia ei pääse haihtumaan niin paljon kerrallaan, kun avoinna oleva pullon suuaukko on pieni. Erityisesti lentokoneissa olevien siipien kärkivalojen (läpinäkyvä punainen ja vihreä) maalaaminen onnistuu helposti annostelemalla alustalle pieni pisara kyseisiä värejä. Näin säästyy sekoituksen ja purkin avaamisen vaivan lisäksi maalia!

Kuten kuvasta voi havaita, maali valuu pullon sisällä sekoittamisen jälkeen vähitellen kohti pohjaa, kuten ”vesi hanhen selästä”. Vasemmanpuolimmaisessa purkissa on Tamiyan akryylimaalia, kahdessa muussa on Tamiyan läpinäkyvää akryylimaalia, clear red ja green.

 

DSC 0007 350x350

 

Tässä artikkelissa mainitut tuotteet:

Maalit lasipurkissa: Tamiya Acrylic (10 ml maalipurkit)
Muoviset tyhjät pullot: Modelcraft Dropper Bottles 17 ml

 

Teksti ja kuva: Laura Lahtivirta

Artikkelit

Kokoukset

4.8.2020 IPMS-kokous, Helsinki

Kesäkokous

Bierhaus Köln, Torikatu 3 00700 Helsinki, Malmin keskusta
kello 18:00-

18.8.2020 IPMS-kokous, Helsinki

Kesäkokous

Bierhaus Köln, Torikatu 3 00700 Helsinki, Malmin keskusta
kello 18:00-

1.9.2020 IPMS-kokous, Helsinki

Aihe ilmoitetaan myöhemmin

HUOM! Uusi kokouspaikka:

Malmin toimintakeskus, Kirkonkyläntie 2, 00700 Helsinki
kello 18:00-20:00

15.9.2020 IPMS-kokous, Helsinki

Aihe ilmoitetaan myöhemmin

HUOM! Uusi kokouspaikka:

Malmin toimintakeskus, Kirkonkyläntie 2, 00700 Helsinki
kello 18:00-20:00

29.9.2020 IPMS-kokous, Helsinki

Aihe ilmoitetaan myöhemmin

HUOM! Uusi kokouspaikka:

Malmin toimintakeskus, Kirkonkyläntie 2, 00700 Helsinki
kello 18:00-20:00

13.10.2020 IPMS-kokous, Helsinki

Aihe ilmoitetaan myöhemmin

HUOM! Uusi kokouspaikka:

Malmin toimintakeskus, Kirkonkyläntie 2, 00700 Helsinki
kello 18:00-20:00

Ajankohtaista & Tapahtumat

Hyvää uutta vuotta 2020!

Muutama tiedotusasia näin heti vuoden alkuun:

1. Muistathan maksaa jäsenmaksun vuodelle 2020, jotta mm. saat Mallari-lehden jatkossakin keskeytyksettä postilaatikkoosi. Jäsenmaksu vuodelle 2020 on 30 euroa (yli 18v. täyttäneet) ja 10 euroa alle 18-vuotiailta. Tilitiedot löydät täältä: https://ipms.fi/yhdistys/yhteystiedot.html
Laitathan maksun yhteydessä viesti-kenttään nimesi ja tiedon, että maksat vuoden 2020 jäsenmaksun. Näin saamme käsiteltyä maksusi nopeimmin.

2. Jos osoitteesi on muuttunut, ilmoita uusi osoitteesi meille mahdollisimman pian, jotta Mallari-lehti löytää tiensä sinulle jatkossakin. Osoitteenmuutos hoituu helpoiten täyttämällä https://ipms.fi/ sivun alalaidassa oleva yhteystietolomake.

3. Helsingin kokouspaikka on muuttunut! Tiistaina 7.1.2020 alkaen kokoustamme uudessa paikassa osoitteessa:

Asukastalo Malmin toimintakeskus
Kirkonkyläntie 2, 00700 Helsinki

Sisäänkäynti tapahtuu talon kaarevassa osassa olevasta ovesta (toinen ovi vasemmalta), joka on Kirkonkyläntien puolella, ei siis tuosta kartan osoittamasta mustasta pisteestä!

Karttalinkki:
https://palvelukartta.hel.fi/unit/1563

Kaikki vuoden 2020 Helsingin kokoukset pidetään tässä paikassa.

Kokouspaikka on olohuoneen tyyppinen tila, jossa on sohvien ja nojatuolien lisäksi suuri pöytä tuoleineen.

Joidenkin kokousiltojen yhteydessä tullaan pitämään malliklinikkaa, jossa on jokin teema mallinrakennukseen liittyen. Näistä ilmoitetaan erikseen. Seuraathan ipms.fi -nettisivuja!Nähdään kokouksissa ja tapahtumissa!

Laura Lahtivirta
puheenjohtaja

Kesäkokoukset 2020 350x350

 

Kesäkokoukset 2020, Helsinki

 

Kesä lähestyy kovaa vauhtia! Harmiksi kevään kaikki kokoukset peruuntuvat vallitsevien olosuhteiden pakosta. Varsinaiset IPMS-kokoukset jatkuvat syksyllä Asukastalo Malmin toimintakeskuksella, olettaen että vallitseva tilanne sallii tämän.

 

Kesän epäviralliset kokoontumiset ovat olosuhteet huomioon ottaen mahdollisia Bierhaus Kölnissä, Torikatu 3, 00700 Helsinki, Malmin keskusta. Jokainen harkitsee itse mahdollisen osallistumisensa kesäkokouksiin. Tämänhetkisen tiedon mukaan ravintolat aukeaisivat 1.6.

Ota yhteyttä

Voit lähettää lomakkeella kysymyksiä pienoismallailusta, ehdottaa tapahtumaa tai antaa vinkin pienoismallailluun liittyvästä uutisesta.

Lomake

Täytä nimi.
Tarkista sähköpostiosoite.
Tarkista
Tarkista