Maalipurkin kierteiden väliin kuivuva maali - ongelmasta eroon purkin vaihdolla

Tuskailin aiemmin maalien kanssa, jotka kuivuessaan jumittuvat kierrekorkin ja lasipurkin väliin. Tämän seurauksena maalipurkin avaamisesta tuli lähes mahdotonta. Ohessa yksi idea, jolla tästä ongelmasta pääsee eroon.

 

Lähtötilanne

Maalaan pienoismallini pääosin siveltimellä. Olen pitänyt muun muassa Tamiyan akryylimaalien koostumuksesta ja niillä on mielestäni mukava maalata erityisesti figuureja ja muita pienikokoisia malleja. Harmittelin eräänä päivänä huonovointisuutta maalaamisen aikana. Minulla oli myös purkkien avaamisesta kädet vesikelloilla ja niin kipeät, että mallailun sai unohtaa muutamaksi päiväksi kokonaan.

 

Ratkaisu

Näiden muutaman päivän aikana tulin miettineeksi muita vaihtoehtoja tilanteeseen. Muistin nähneeni, että 17 ml:n pipettipulloja myydään tyhjinä. Niitä markkinoidaan maalien sekoittamiseen ja säilyttämiseen. Jälkimmäinen vaihtoehto kuullosti erityisen houkuttelevalta, sillä olen aiemmin käyttänyt myös pipettipulloihin pakattuja maaleja ja pitänyt erityisesti siitä, että niiden annostelu ja sekoitus on ollut helppoa.

Hankkimani pipettipullot ovat tilavuudeltaan 17 ml. 10 ml:n maalipurkista kaadettu maali täyttää pullosta juuri hitusen yli puolet, joten 2 kpl 10 ml:n purkkia ei mahdu tuohon 17 ml:n pulloon. Sen verran tarkasti maali tulee alkuperäisestä purkista ulos.

 

Mitä tarvitaan?

 

-tyhjät pipettipullot

-maalin sekoituskuulat

-maalipurkit, joista maalit kaadetaan uusiin pulloihin

-pöydälle jokin suojaava alusta, esimerkiksi kiiltäväpintainen pahvi

-talouspaperia

-hammastikku tai muu vastaava maalinsekoitusväline

-teippiä ja/tai vedenkestävä tussi maalin merkitsemiseen uusiin pulloihin

 

Näin se tehdään!

  1. Poista pipettipullon korkki ja pipettiosa.

  2. Lisää tyhjään pulloon kaksi kappaletta teräskuulia.

  3. Sekoita lasipurkissa oleva maali huolella, esim. puutikulla. Tämä on tärkeää, jotta maalipurkin pohjalle normaalisti painuneet osat saadaan mukaan myös uuteen pulloon.

  4. Kaada maali pian sekoituksen jälkeen lasipurkista muoviseen pipettipulloon varovasti.

  5. Pyyhi mahdollisesti ohi mennyt maali pipettipullon ulkopuolelta. Pyyhi maali myös pullon suuaukon sisältä, jotta pipetti menee paikalleen helposti eikä maalia jää väliin.

  6. Laita pipetti paikoilleen. Katso, että se menee pohjaan asti paikoilleen.

  7. Kierrä korkki paikoilleen.

  8. Ota tyhjästä lasipurkista irti värin nimen ja koodin sisältävä tarra tai kirjoita suoraan muovipullon kylkeen (tai teipin avulla) maalin tiedot.

  9. Valmista!

Lopuksi

Nyt maalit ovat valmiina käytettäväksi ja helposti annosteltavissa! Tämän jälkeen maaleja ei tarvitse enää sekoittaa tikulla, vaan sekoittaminen onnistuu helposti sekoituskuulien avulla purkkia ravistamalla. Myös maalin annostelu on helppoa ja maalia ei pääse haihtumaan niin paljon kerrallaan, kun avoinna oleva pullon suuaukko on pieni. Erityisesti lentokoneissa olevien siipien kärkivalojen (läpinäkyvä punainen ja vihreä) maalaaminen onnistuu helposti annostelemalla alustalle pieni pisara kyseisiä värejä. Näin säästyy sekoituksen ja purkin avaamisen vaivan lisäksi maalia!

Kuten kuvasta voi havaita, maali valuu pullon sisällä sekoittamisen jälkeen vähitellen kohti pohjaa, kuten ”vesi hanhen selästä”. Vasemmanpuolimmaisessa purkissa on Tamiyan akryylimaalia, kahdessa muussa on Tamiyan läpinäkyvää akryylimaalia, clear red ja green.

 

DSC 0007 350x350

 

Tässä artikkelissa mainitut tuotteet:

Maalit lasipurkissa: Tamiya Acrylic (10 ml maalipurkit)
Muoviset tyhjät pullot: Modelcraft Dropper Bottles 17 ml

 

Teksti ja kuva: Laura Lahtivirta

Artikkelit

Kokoukset

2.11.2020 IPMS-kokous, Tampere

Monitoimitalo 13, kerhohuone Vintti, aika 18:00 - 20:00.

7.12.2020 IPMS-kokous, Tampere

Monitoimitalo 13, kerhohuone Vintti, aika 18:00 - 20:00.

27.10.2020 IPMS-kokous, Helsinki

Jäsenet voivat halutessaan vapaamuotoisesti kokoontua Malmilla Bierhausissa, kuten kesäkokouksissa. Ei virallista kokousohjelmaa.

 

10.11.2020 IPMS-kokous, Helsinki

Jäsenet voivat halutessaan vapaamuotoisesti kokoontua Malmilla Bierhausissa, kuten kesäkokouksissa. Ei virallista kokousohjelmaa.

 

24.11.2020 IPMS-kokous, Helsinki

Jäsenet voivat halutessaan vapaamuotoisesti kokoontua Malmilla Bierhausissa, kuten kesäkokouksissa. Ei virallista kokousohjelmaa.

 

8.12.2020 IPMS-kokous, Helsinki

Jäsenet voivat halutessaan vapaamuotoisesti kokoontua Malmilla Bierhausissa, kuten kesäkokouksissa. Ei virallista kokousohjelmaa.

 

Ajankohtaista & Tapahtumat

Syksy 2020 1

 

Syksy 2020 ja valitseva tilanne

Syksy saapuu hiljalleen ja olisi mukava sanoa, että kaikki toiminnot jälleen käynnistyvät kesän jälkeen. Valitettavasti näin ei ole, vaan erilaiset rajoitukset ja suositukset ovat meidän kaikkien turvana.

Tampereella on tätä kirjoitettaessani varattu kokoustila tavalliseen tapaan, mutta Helsingissä joudutaan välttämään kokoontumisia, pienempiäkin. Suositus kun tällä hetkellä täällä etelässä on pyrkiä välttelemään kaikenlaisia kokoontumisia.

IPMS Finlandin hallitus pohtii parhaillaan vaihtoehtoisia tapoja toteuttaa syksyn Helsingin kokouksia. Tavoitteena olisi järjestää etäkokouksia esim. Teams-sovelluksen kautta. Asia on selvityksessä.

Helsingissä jäsenet voivat halutessaan vapaamuotoisesti kokoontua Malmilla Bierhausissa, kuten kesäkokouksissa.

Mallarin numero 3/2020 on tuloillaan ja siihen on tulossa jälleen mahtavaa sisältöä! Viestitetään tästä lisää, kun sisällysluettelo on tiedossa.

Nettisivuilla ja some-kanavissamme tiedotetaan asioista heti kun tiedotettavaa on.

 

Ei anneta valitsevan tilanteen lannistaa mukavaa harrastusta, vaan jatketaan mallailua positiivisin mielin!

 

IPMS Finland ry:n hallitus 26.8.2020

Ota yhteyttä

Voit lähettää lomakkeella kysymyksiä pienoismallailusta, ehdottaa tapahtumaa tai antaa vinkin pienoismallailluun liittyvästä uutisesta.

Lomake

Täytä nimi.
Tarkista sähköpostiosoite.
Tarkista
Tarkista