Taitotasoluokitukset pienoismallipakkauksissa
Pienoismallipakkauksissa on useilla valmistajilla käytössään erilaisia taitotasoasteikkoja, joka kuvaa pienoismallin kasaamiseen ja valmiiksi tekemiseen ”vaadittavaa” taitotasoa. Monessa näkemässäni mallissa taitotasoksi on määritelty 3 tai 4 (asteikko 1-5). Tarkoittavatko tasot 3 ja 4 sitä, että tulee olla kokenut mallari kootakseen pienoismallin hyvin? Ei tarvitse.
Olen harrastanut pienoismallien kokoamista nyt kirjoitushetkellä reilun vuoden verran ja muistan pohtineeni kyseisiä taitotasoja melko pitkään ensimmäisiä malleja hankkiessani. Päänvaivaa aiheutti se, etten löytänyt silloin kaupoista rakennussarjoja, joiden taitotasovaatimus olisi ollut 1 tai 2. Ajattelin, että olisi hyvä aloittaa mallailu noista kaikkein alimmista tasoista. Tasoja 3 ja siitä ylöspäin kyllä riitti joka kaupassa, mutta tuntui hieman oudolta ihan aloittelijana valita heti noinkin korkean tason malli.
Myöhemmin minulle selvisi, että taitotasoluokitukset kuvaavat lähinnä pienoismallisarjassa osien määrää, eli kuinka monesta osasta valmis malli koostuu. Tämä antaa hieman osviittaa siitä, kuinka isosta projektista on kyse. Sanoisin oman kokemukseni perusteella, että ei kannata jättää mallia kauppaan sen vuoksi että siinä on korkea taitotasovaatimus. Kannattaa pikemminkin valita malli sen perusteella, mikä on itselle kiinnostava ja mukava malli rakentaa.
Täysin tuulesta temmattu ajatus tuo taitotasoluokitus ei mielestäni kuitenkaan ole. Rakennan itse pääsääntöisesti mittakaavan 1:72 lentokonemalleja. Mittakaavan 1:72 malleja rakentaessa huomaan, että taitotaso 4 malleissa osat ovat oikeasti todella pieniä. Pienten osien kanssa on oltava tarkkana, sillä ne putoavat helposti lattialle ja niiden löytäminen sieltä on oma lukunsa.
Sanoisin, että taitotasoluokitus kertoo loppujen lopuksi sen, kuinka kärsivällinen kyseisen mallin rakentamisen kanssa on oltava, enkä koe että se määrittää kuinka taitava mallari tulee olla, jotta sarjan saa kokoon. Ensimmäinen mallini oli tosiaan taitotasoasteikolla numero 3 ja koin sen itselleni sopivaksi tasoksi aloittaa. Aluksi rakentaminen tuntui melko haastavalta, mutta ohjeita lukemalla ja kokeneempia mallareita jututtamalla sain mallini kunnialla kasaan, joskaan siitä ei ihan täydellinen tullut. Nykyisin en katso hankkimistani malleista lainkaan siihen ”vaadittavaa” taitotasoa, vaan hankin mallin, joka on jollain tavalla kiinnostava. Minulle on tärkeintä, että rakentamani malli on haastava rakennettava ja että sen työstäminen on ylipäätään mukavaa ja rentouttavaa.
Eli rohkeasti malleja rakentamaan!
-Laura Lahtivirta